• BIST 81.712
  • Altın 147,398
  • Dolar 3,8050
  • Euro 4,0356
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 1 °C

Gebelik Döneminde Nasıl Beslenmeliyim ?

Rad.Tek.Şeref Parıldar

      Gebelik dönemi her kadın için doğal ve çok özel bir süreçtir ve yaşamda beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biridir.

      Gebe bir kadın gebeliği süresince kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, bebeğin normal büyüme ve gelişimini sağlamak ve vücudun besin ögeleri yedeğini dengede tutmak için mutlaka yeterli ve dengeli beslenmelidir. Günlük enerji ihtiyacı gebenin yaşına, fiziksel aktivite durumuna, gebelik başlangıcındaki ağırlığına ve besin depolarınınım yeterliliğine göre değişiklikler göstermektedir. Bu dönemde anne ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına vücutta yağ birikimi olmaktadır. Bu birikim özellikle 4. aydan itibaren başlamaktadır. Normal ağırlıktaki bir gebenin 40 hafta boyunca yaklaşık 12-14 kg alması normaldir.

     Sağlıklı bir gebelik için tüm besin öğeleri önemlidir. Gebelik döneminde artan enerji ve besin öğeleri gereksinmesini karşılamak için günlük  beslenmeye bazı ilaveler yapılmalıdır ve yemekler, genellikle 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün şeklinde yenilmelidir.

    Bu dönemde artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak için süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kurutulmuş meyveler gibi kalsiyumdan zengin besinler mutlaka günlük beslenmemizde yer almalıdır. Kalsiyumun vücutta kullanılmasına yardımcı bir vitamin olan D vitamininin de bu dönemde eksikliği sık görülmektedir. D vitaminin en iyi kaynağı ise güneş ışığıdır. Eller ve yüz açık olacak şekilde günlük 30 dakika güneşlenme yeterli olacaktır. Cam arkasından yapılan güneşlenme ise yarar sağlamamaktadır. Yine demir eksikliği de bu dönemde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Maalesef Türkiye'de iki kadından birinde demir eksikliği anemisi problemi görülmektedir. Bu nedenle demir yönünden zengin et, tavuk, balık, yumurta, pekmez, kuru baklagiller; koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerin tüketimine önem verilmelidir. Özellikle bitkisel kaynaklı demirin vücutta kullanımının artırılması adına C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketilmesi daha faydalı olacaktır. Çay ve kahve demirin emilimini azalttığı için yemeklerle birlikte tüketilmemelidir. Yine bebeklerde doğumsal anomalileri önlemek için folik asitten zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sert kabuklu meyveler yeterli miktarda tüketilmelidir. Yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de günlük su tüketimi en az 8-10 bardak kadar olmalıdır.

Gebeliğin ilk dönemlerinde oluşan fizyolojik değişikliklerden dolayı  bulantı, mide yanması ve kabızlık gibi şikayetler oldukça sık görülür. Bulantıyı azaltmak için az az sık sık yemeye özen gösterilmeli, şikâyeti artıran koku ve besinlerden, yağlı ve tatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kabızlık için bol su içilmeli, posa yönünden zengin tahıllar(tam buğday ekmeği, bulgur gibi), kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler tüketilmeli, fiziksel aktivite artırılmalıdır. Mide yanması için asitli va fazla baharatlı yiyeceklerden sakınılmalı, yemekler yavaş yenmeli, yemekle birlikte değil iki öğün arasında sıvı tüketilmeli, yatmadan önce fazla yemek yenilmemelidir. Süt ve süt ürünleri mide yanması şikâyetlerinin geçici olarak hafiflemesini sağlayabilmektedir.

Gebelikte aşırı kilo alımını önlemek için şekerli, unlu, yağlı besinlerin aşırı tüketiminden ve çok tuzlu besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır ve sofrada ayrıca tuz kullanılmamalıdır. Yüksek miktarda kafein tüketilmemelidir. Bazı kaynaklarda yeşil çay tüketiminin gebelikte sakıncalı olabileceği bildirilmiştir.

Aşağıda sizler için hazırladığım örnek bir menü paylaşıyorum...

Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeniz dileğiyle...

 

Kahvaltı

1 su bardağı süt

1 yumurta ve/veya 1 kibrit kutusu peynir

Çavdar veya tam buğday ekmeği

1 yemek kaşığı pekmez

1 porsiyon meyve veya taze hazırlanmış meyve suyu

Ihlamur

Ara Öğün

1 porsiyon meyve

2 adet ceviz içi

Öğle

60-90 g etli yemek (3 köfte kadar) veya kurubaklagil yemeği (1 porsiyon)

1 porsiyon pilav veya makarna (3 yemek kaşığı)/1 kase çorba

1 kase yoğurt (125 ml)

Çavdar veya tam buğday ekmeği

1 porsiyon meyve

Ara Öğün

1 su bardağı süt/yoğurt/2 su bardağı ayran

1 porsiyon meyve

      VEYA

 1 porsiyon sütlü tatlı

Akşam

1 kase çorba (tarhana, mercimek, sebze veya yoğurtlu)

30 g (1 köfte kadar) et veya etli sebze yemeği

Mevsim salata

Çavdar veya tam buğday ekmeği

1 porsiyon meyve

Ara Öğün

1 su bardağı süt veya yoğurt

Bu yazı toplam 199 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
MyMemur Haber Sitemiz 5651 sayılı "internet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla işlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında" Kanunun 2/f maddesi uyarınca 'içerik Sağlayıcıdır'. Tüm üyeler yaptıkları yorumlardan şahsen kendileri sorumlu olup, talep halinde sitemiz kaynaklarında olan, gerekli iletişim bilgileri Adli ve İdari Makamlara sunulacaktır. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmaz.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
ÜYE İŞLEMLERİ
FORUM SON YORUMLANANLAR
FORUMDAN SEÇMELER
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 My Memur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 331 69 18