1. HABERLER

  2. MEMUR HABERLERİ

  3. 10 Soruda Eski Memur - Yeni Memur! 5434 - 5510
10 Soruda Eski Memur - Yeni Memur! 5434 - 5510

10 Soruda Eski Memur - Yeni Memur! 5434 - 5510

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Hukuk Sekreterliği tarafından 10 soruda eski ve yeni memurlar karşılaştırıldı. 10 soru ve 10 cevapla eski ve yeni memurlar.

A+A-

Anadolu Eğitim Sendikası AES 10 soruda 5434 ile 5510 sayılı kanuna tabi memurların durumunu karşılaştırdı. Çünkü konu ile ilgili olarak kamuoyunu aydınlatma gereği düşünüldüğü sendika tarafından dile getirildi. Yaklaşık 2 ay önce Milli Eğitim Bakanlığına yazılan yazıda 1 Ekim 2008’den önce sözleşmeli memuriyeti olan memurlarla ilgili çalışma yapılmasını ve bu memurların 5510 sayılı kanun yerine 5434 sayılı kanuna göre sosyal haklarının düzenlenmesini SGK’nın 2011/55 sayılı genelgesine dayanarak talep edilmişti.

Yapılan açıklamaya göre bu durumda bulunan memur sayısının tespitine devam edilmektedir. Önümüzdeki günlerde Kamu Denetçiliği Kurumu-Ombudsmana konu ile ilgili başvuru yapılacağı bildirildi. Anadolu Eğitim Sendikasının hazırladığı 10 soru ve cevap şu şekildedir.

SORU 1: 5434 sayılı kanuna tabi eski memur kavramı ne demektir?

CEVAP 1: 5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emeklilik haklarına tabi memur demektir.

SORU 2: 5434 sayılı kanuna kimler tabidir yani kimler eski memur olarak adlandırılmaktadır?

CEVAP 2: 1 Ekim 2008’den önce memuriyeti olan memurlardır.

SORU 3: 5434 sayılı kanuna göre maaş alan memurların emekliliğe esas kazanç hesabı nasıl yapılmaktadır? CEVAP 3: 5434 sayılı kanuna göre maaş alan memurlarda, emekliliğe esas kazanç hesabı: Aylık + Ek Gösterge + Taban Aylık + Kıdem Aylık ve Emeklilik Tazminatı toplamına kesinti oranları çarpılarak kesenek miktarı bulunur. (%20 kurum karşılığı, %12 GSSP, %16 kişi kesintisi) SORU 4: 5434 sayılı kanuna tabi memurun emekli maaşı bağlanma oranı nedir?

CEVAP 4: Aylık bağlama oranı 1 Ekim 2008’den önce her yıl için yüzde 3 olarak uygulanır. Yani 25 yıl çalışan için yüzde 75 oranında aylık bağlanır.

SORU 5: 1 Ekim 2008 öncesinde sözleşmeli öğretmenlik, vekil öğretmenlik sözleşmeli memur, yedek subaylığı olan kişi 5434 sayılı kanuna tabi olabilir mi?

CEVAP 5: Evet 5434 sayılı kanuna tabidir. Örneğin 211/55 sayılı SGK genelgesine göre 15/4/2005-14/6/2007 tarihleri arasında memur olarak 5434 sayılı kanuna tabi görev yaptıktan sonra 1/11/2008 tarihinden itibaren 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlayan sigortalının, 18/6/2011 tarihli dilekçesi üzerine memur kadrosuna atanması yapılmıştır. Sigortalının, 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2008 Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanuna tabi hizmeti bulunduğundan, memur kadrosuna atandığı tarihten itibaren hakkında 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükmü uyarınca 5434 sayılı Kanunun mülga hükümleri uygulanacaktır.

SORU 6: 5510 sayılı kanuna tabi yeni memur kavramı ne demektir?

CEVAP 6: 31.05.2006 tarih ve 5510 sayı ile yayınlanan, memurları ilgilendiren sigorta ve emeklilik hükümleri 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yürürlüğe giren kanun kapsamındaki memurlardır.

SORU 7: 5510 sayılı kanuna kimler tabidir yani kimler yeni memur olarak adlandırılmaktadır?

CEVAP 7: 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa memuriyete giren memurlardır.

SORU 8: 5510 sayılı kanuna göre maaş alan memurların emekliliğe esas kazanç hesabı nasıl yapılmaktadır?

CEVAP 8: 5510 sayılı kanuna göre maaş alan memurlarda, emekliliğe esas kazanç hesabı: Aylık + Ek Gösterge + Taban Aylık + Kıdem Aylık ve Özel Hizmet Tazminatı toplamına kesinti oranları çarpılarak kesenek miktarı bulunur. (% 11 kurum karşılığı, % 7,5 GSSP devlet, % 9 kişi kesintisi, % 5 GSSP kişi)

SORU 9: 5510 sayılı kanuna tabi memurun emekli maaşı bağlanma oranı nedir?

CEVAP 9: Aylık bağlama oranı 1 Ekim 2008’den sonra her yıl için yüzde 2 olarak uygulanır. Yani 25 yıl çalışan için yüzde 50 oranında aylık bağlanır.

SORU 10: 1 Ekim 2008 öncesinde sözleşmeli öğretmenlik, vekil öğretmenlik sözleşmeli memur, yedek subaylığı olmayan kişi 5434 sayılı kanuna tabi olabilir mi?

CEVAP 10: Hayır. 5434 sayılı kanuna tabi olamaz, 5510 sayılı kanuna tabidir. 1 Ekim 2008’den önce sözleşmeli öğretmenlik, vekil öğretmenlik, sözleşmeli memur, yedek subaylığı olmayan kişi 5510 sayılı kanun hükümlerine tabidir. Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

MyMemur Haber Sitemiz 5651 sayılı "internet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla işlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında" Kanunun 2/f maddesi uyarınca 'içerik Sağlayıcıdır'. Tüm üyeler yaptıkları yorumlardan şahsen kendileri sorumlu olup, talep halinde sitemiz kaynaklarında olan, gerekli iletişim bilgileri Adli ve İdari Makamlara sunulacaktır. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmaz.
Önceki ve Sonraki Haberler