Aşçı Nasıl Olunur? Ne Kadar Kazanır?

Son dönemde oldukça popüler olmaya başladı. Özellikle televizyon programlarının etkisiyle aşçılığa oldukça çok rağbet var. Detaylar mymemur.com.tr'de!

64918
Daha Fazla Göster

Üniversitelerin gastronomi bölümleri tercihleri yükseldi, özel kursların başvuruları arttı. Eğlenceli görünen aşçı mesleği, hem göze hem de damağa hitap ediyor. Aslına bakıldığında her ne kadar kazançlı ve eğlenceli görünse de, buz dağının görünmeyen tarafları da var. Bu mesleğinin çalışma alanları da oldukça geniştir. Yazının devamında bu meslekle ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.

Aşçı Nedir?

Besinleri çeşitli yöntemler kullanarak yiyecek ve içecek hale getiren kişidir. Aynı zamanda mutfakta yer alan araç gereçleri kullanabilen, malzemelerden hangi yemeği en iyi şekilde yapabileceğini bilen ve sunuma hazır hale getiren kişi olarak da tanımlayabiliriz.

Aşçı Nasıl Olunur?

Bu mesleğe girmek isteyenlerin, yiyecek-içeceklere ilgili, tat ve koku alma duyuları gelişmiş, el beceresine sahip, mutfak gereçlerini etkin bir şekilde kullanabilen, yeni ürünler üretebilen, yeniliklere açık, temiz, titiz, sorumlu ve pratik düşünebilme becerisine sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca yoğun tempoya ayak uydurabilmeleri, iş organizasyonları yapabilecek ve sosyal yönü güçlü kişiler olması da gerekmektedir.

Bu mesleğe girmek isteyenler üniversitelere bağlı yüksekokulların ön lisans programında verilmektedir. Ayrıca yüksekokullarda yer alan gastronomi bölümü de okuyarak da olunabilir. Veya özel kurslardan alınan eğitimlerle veya usta-çırak ilişkisine dayalı bir sistemle alaylı olarak da olunabilir. Yeterli müraacat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde de eğitim verilmektedir. Diğer aşçılık eğitimi veren yerler ise; Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liseleri, Kız Meslek/Meslek Liseleri ile çok programlı liselerin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi” alanı “Mutfak Hizmetleri” dalında, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin, mutfak bölümlerinde, Turizm Bakanlığı’na bağlı turizm eğitim merkezlerinde, Halk eğitim merkezlerinde eğitim alabilmektedirler.

Çalışma alanları oldukça geniştir. Hemen hemen her sektörde bu mesleğe yer verilmektedir. Çalışabileceği yerler;

  • Oteller, konaklama alanları, turistik mekanların yiyecek-içecek ünitelerinde çalışabilir
  • Hastane mutfağı
  • Okul mutfağı
  • İş yeri, fabrika mutfağı
  • Ordu mutfağı
  • Yemek fabrikaları (catering)
  • Gemi Mutfağı
  • Tren Mutfağı
  • Lokanta
  • Restoran
  • Kafeterya
  • Bar

Kendisini belli bir alanda geliştirmiş ve uzmanlaşmış olanlar, büyük mutfaklarda ve birden fazla yerde çalışabilmektedirler. Bilgi ve becerileri yeterli olanların iş bulamama sorunu oldukça düşüktür.

Aşçının Sorumlulukları Nelerdir?

Aşçının Sorumlulukları Nelerdir?
Aşçının Sorumlulukları Nelerdir?

En önemli görevleri hazırlanan yiyecek ve içeceklerin zamanında ve güzel sunulmasıdır. Bunun dışında profesyonel mutfakta çalışanların sorumlulukları şu şekildedir;

  • Müşterilerin isteklerine göre siparişleri hazırlamak
  • Şefin emirlerine uymak ve onun sözünden çıkmamak
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına özen göstermek, kuralları yerine getirmek
  • Dünyada ve Türkiye’de yemek kültürü ile ilgili gelişmeleri takip etmek
  • Standart tabaklar oluşturmak
  • Menünün özel ihtisas gerektirmeyen tüm ürünleri yapabilmek

Aşçının Görevleri Nelerdir?

Mutfakta sorumlulukları olduğu gibi görevleri de vardır. Aşçıbaşı veya aşçıbaşı yardımcısının talimatları doğrultusunda veya öncesinde bu görevleri yerine getirmesi ve mutfağı kullanışlı hale getirmesi gerekmektedir. Bu görevleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yemek hazırlanışı sırasında malzemelerin tam ve taze olup olmadığını kontrol eder
  • Yemeklerin nasıl yapılacağını aşçı yardımcısı tarif eder ve bu tarif doğrultusunda yemekleri aşçı hazırlar
  • Yemekleri cinsine göre ayırır (zeytinyağlı, etli vb.) ve bu yemekleri pişirmek üzere havagazı fırınına veya elektrikli ocağa yerleştirir
  • Yemek pişince hava frikoya bırakır, bekletir (sıcak servis yapılacaksa gerekli yemekleri sıcak sulu kazana koyar)
  • Mutfaktaki alakart listesindeki yemekleri hazırlar ve gerekirse süsler
  • Gerektiğinde yemeği tabağa yerleştirir ve servise hazırlar
  • Mutfakta kullanılan araç gereçlerin bakımını ve temizliğini yapar veya yaptırır
  • Büyük mutfakta çalışanlar belli bir alanda uzmanlaşmış kişilerdir ve o alanda ki yemekleri hazırlar, pişirir ve gerekirse süsler ve servise hazır hale getirir.

Aşçıdan Beklenen Nitelikler Nelerdir?

Çalışma saatleri oldukça esnektir. Gece geç saatlere kadar çalışabilir veya sabah hava aydınlanmadan çalışmaya başlayabilir. Bu yüzden hem ruhen hem de bedenen zor çalışma koşullarına uyum sağlaması ve zorlanmaması beklenir. Onlardan beklenen diğer nitelikler ise şu şekildedir;

  • Türk ve dünya mutfağına hakim olmak
  • Askerlik hizmetini tamamlamış veya muaf olmak
  • İyi derece İngilizce bilmek
  • Hijyene önem vermek
  • Takım çalışmasına yatkın olmak

Aşçılar Ne Kadar Maaş Alır?

Ne Kadar Maaş Alır?
Ne Kadar Maaş Alır?

Maaşları kişinin deneyimine, yabancı dil bilmesine ve sertifikalarına göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle yabancı dil bilenlerin eğer diksiyonu ve liderliği de iyi durumdaysa maaşları oldukça yüksek olur. Bu mesleği, çoğunlukla turizmi kapsadığından dolayı, bazılarının maaşları da döviz üzerinden hesaplanmaktadır. Dolayısıyla maaşları oldukça değişkenlik göstermektedir. Sıradan bir iş yerinde, minimum deneyimle olarak başlayan bir kişi aylık ortalama 2 bin 825 TL maaş alırken, ortalama bir deneyime sahip, bir yabancı dili olan ve bir sertifikası olan ortalama 4 bin 500 TL maaş almaktadır. Eğer ortalamanın üstünde bir deneyime sahipse, birden fazla yabancı dili varsa, sertifika konusunda oldukça deneyimli ve en azından bir yabancı ülke deneyimi varsa aylık maaş 10 bin TL ile 10 bin Dolar arasında değişkenlik göstermektedir. Bir alanda uzmanlaşmış olanlar, yardımcılarının maaşları 10 bin ile 15 bin arası değişirken, şefler 15 bin TL ile 30 bin TL arasında bir maaş almaktadır.

İyi Bir Aşçı Nasıl Olunur?

Bu mesleğe yönelen bir kişinin, bu meslekte başarılı olması için yapması gerekenler var. En başta eğitim alması gerekmekte ve kendisini geliştirmesi gerekmektedir. Deneyimli olanın işsiz kalmayacağı bu sektörde, işini kaybetmekte bir o kadar kolay. Tamamen titizlik ve disiplin üzerine kurulu bu meslek, hatayı ve geride kalmışlığı kabul etmemekte. Özellikle hangi ülkenin mutfağında çalışıyorsanız, o ülkenin önce kültürüne hakim olunması gerekmektedir. Sonrasında değişen kültür ve teknolojileri takip etmeli ve bu değişimlerin gerisinde kalmayarak ayak uydurması gerekilmektedir. Nasıl iyi aşçı olunur maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;

  • Farkındalık yaratmak gerekir
  • Heyecanlı olunması gerekir (yeni bir şey denemek ve mesleğe olan heyecanı yitirmemek)
  • Araştırma yapmak (hem dünya hem de kendi kültürünü araştırılması gerekir)
  • Yabancı dil öğrenmek
  • Entelektüel hedefler belirlemek
  • Takım çalışmasında başkalarına da yardımcı olmak
  • Mesleği misyon olarak edinmek
  • Kendine prestij, marka değeri ve statü katmak
  • Bir mutfakta veya sektörde en az 3 yıl deneyim sağlamak
  • Öncelikle Türk mutfağını veya yaşadığınız yerin mutfağında uzmanlaşmak
  • Ezberci veya kopyacı olmamak
  • Egolara yenik düşmemek
  • Dürüst olmak
  • Sabırlı olmak

Mutfaklar, oldukça stresli ve yoğun tempoya sahip yerlerdir. Özellikle ego savaşlarının çok olduğu bu ortamda sabırlı olmak, işinize ve kendinize odaklanmak sizi ileriye götürecek bir diğer adımdır.

Doktor Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aşçı Nasıl Olunur? Ne Kadar Kazanır?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

My Memur ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!