Özellikle turistler tarafından yoğun bir ilgi ile karşı karşıya kalan adada, ziyaret için geçerli olan şartlar ise birçok kişiyi kararından vazgeçiriyor.
Aynoroz adasına gitmek için belirlenen şartlardan biri, ziyaretçilerin Ortodoks inancına mensup kişilerden oluşması…
Aynı zamanda 18 yaşından büyük bireylerin ziyaret edebildiği yarımadada bir diğer şart ise, duyan herkesi şaşkına çeviriyor.
Aynoroz’a gitmek isteyen ziyaretçiler her ne kadar bölgeyi fazlasıyla merak etse de, yarımadaya kadın ziyaretçi hiçbir şekilde kabul edilmiyor.
Dağlık bir arazide yer alan Aynoroz, engebeli coğrafi konumu sebebiyle doğal bir korunmayı bünyesinde barındırıyor. Manastır yaşamı için uygun koşullara sahip olan adada, 20’ye yakın önemli dini eğitim ve ibadet merkezi bulunuyor.
İstanbul’daki Patrikhane’ye bağlı bir biçimde faaliyet gösteren 20 manastır, kendi temsilcileri ile yarımadayı yönetmeye devam ediyor. Avrupa Birliği müktesebatının da dışında tutulan Aynoroz yarımadası, Yunanistan içinde özerk bir biçimde yönetiliyor.
Tarımsal faaliyetin ana kaynak olduğu yarımadada zeytin ve üzüm yetiştiriciliği, ön plana çıkıyor.
Genç keşişlerin ilgilendiği faaliyetler ile beraber dünyanın farklı yerlerinden Ortodoks inancına mensup keşişler burada yaşıyor.
Fakat adayı ziyaret etmek isteyen turistlerden kadın olanların adaya kabul edilmemesi, gizem dolu adaya giriş için merakla bekleyen kişileri hayal kırıklığına uğratıyor.